Camera-shootout: iPhone 15 Pro Max vs Samsung Galaxy S24 Ultra (2024)

Zowel de iPhone 15 Pro (Max) als de Samsung Galaxy S24 Ultra is voorzien van fantastische camera’s. Maar hoe brengen ze het eraf in een directe vergelijking? Dat lees je in dit artikel.

Lees verder na de advertentie.

Steun iPhoned

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Camera-shootout: iPhone 15 Pro vs Samsung Galaxy S24 Ultra

We vergelijken altijd wel de prestaties van de vlaggenschepen van Apple en Samsung. Maar deze keer is het net wat spannender, omdat beide bedrijven vergelijkbare wijzigingen aan de camera hebben doorgevoerd. Zowel de iPhone 15 Pro Max als de Samsung Galaxy S24 Ultra hebben een nieuwe 5x zoomlens gekregen en ook de software is verbeterd. XDA-developers heeft de camera’s van beide toestellen flink aan de tand gevoeld en dit zijn hun bevindingen.

De iPhone 15 Pro Max en S24 Ultra hebben respectievelijk drie en vier camera’s. Samsung heeft een extra telelens en een hoofdcamera met veel meer megapixels, maar de zoomlens van de iPhone heeft een veel sneller diafragma. De sensorgroottes van alle camera’s liggen erg dicht bij elkaar. Beide toestellen hebben een 12MP-camera aan de voorkant, maar de iPhone is uitgerust met een TrueDepth-camerasysteem dat van pas komt bij selfies.

Hoofdcamera iPhone 15 Pro en Samsung S24 Ultra

Een van de eerste dingen die opvallen aan de S24 Ultra, is dat Samsung voor een meer natuurlijke look heeft gekozen. De iPhone heeft de kleuren vanaf de 14-serie juist iets pittiger gemaakt. In de opname hieronder is de ‘saaiere’ toon van de S24 Ultra meer in overeenstemming met hoe het er echt uitzag.

Sinds de iPhone 15 Pro (Max) gebruikt Apple een nieuwe beeldverwerking die 24MP foto’s uit de 48MP camera haalt. Apple combineert zo een 12MP-opname met een onbewerkte 48MP-opname voor die 24MP foto. De S24 Ultra heeft een 200MP sensor die standaard 16-in-1 pixel binning gebruikt voor een 12MP opname. Dit betekent dat als je inzoomt op ware grootte, de iPhone-foto groter is dan die van de S24 Ultra. Hij is ook iets gedetailleerder.

Een van de voordelen van pixel binning is dat het de camera in staat stelt om meer licht op te vangen. Zelfs nu Samsung het een beetje heeft afgezwakt ten opzichte van de S23 Ultra, zijn de foto’s van de S24 Ultra over het algemeen helderder dan die van de iPhone. Maar dat is niet per se altijd een goede zaak. In de opname hieronder heeft het beeld van de iPhone een contrast met diepere schaduwen die er veel opvallender uitzien.

Steun iPhoned

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Verschillen in de portretmodus

De hoofdcamera’s van beide toestellen kunnen ook portretfoto’s maken. Dat gebeurt met een kleine digitale uitsnede, omdat de standaard brandpuntsafstand van 23 mm te breed is voor portretten. Een paar interessante opmerkingen over de portretfoto hieronder. Als het gaat om de menselijke huid, grijpt de iPhone terug naar meer natuurlijke kleuren, terwijl Samsung nog steeds de huid een beetje oplicht. De huidskleur van de barista wordt beter weergegeven in de iPhone-opname.

Bovendien stelt de iPhone op intelligente wijze scherp op het gezicht van de man. De foto van de Samsung richt zich daarentegen meer op het glas met ijs en de espresso (omdat die dichter bij de camera zijn). Het verschil is subtiel, maar als je inzoomt op het gezicht, is de opname van de S24 Ultra ietsje onscherp. Maar dat kopje ijs ziet er ook erg scherp uit in de opname van de iPhone. Toch heeft de iPhone, gezien de bedoeling van deze opname, de juiste beslissing genomen door prioriteit te geven aan het gezicht.

Vergelijking van de 5x zoomlenzen

De iPhone 15 Pro Max en S24 Ultra hebben allebei een 5x zoomlens. Ondanks de verschillende benamingen en implementaties, is de fundamentele technologie van de twee camera’s hetzelfde: het zijn lenzen waarin de beeldinformatie door meerdere vergrootglazen gaat voordat het de beeldsensor bereikt. De methode van de S24 Ultra is de ‘Periscope’ zoomlens, die een L-vormig pad heeft dat zijwaarts in de behuizing is geplaatst. De methode van Apple wordt een ‘Prisma’ genoemd en heeft een zigzag-vormig pad.

De S24 Ultra heeft natuurlijk een extra 3x zoomlens, waardoor hij veelzijdiger is. Met de iPhone is elke zoom tussen 1,1 en 4,9x technisch gezien digitale zoom, hoewel Apple beweert dat de 2x in-sensor crop ‘optische kwaliteit’ is.

In deze foto kunnen we zien dat de Periscope zoomlens van Samsung, met een hoger aantal pixels en een langere weg voor het licht, superieur is aan de Prisma zoom van de iPhone. De Samsung opname is gewoon schoner, helderder en levendiger. Let op het gebouw achter het billboard en voor het billboard. De details in de iPhone-opname zijn duidelijk erg zacht.

Als het aankomt op ‘normale’ 5x zoom foto’s, verslaat de S24 Ultra de iPhone 15 Pro Max elke keer. Maar dat verandert bij 5x zoom portretfoto’s, dankzij de superieure portretmodus van de iPhone. Over het algemeen is de sluitertijd van Samsung langzamer dan die van de iPhone. Dus als je bewegende onderwerpen fotografeert, kunnen de opnamen van de S24 Ultra meer onscherpte bevatten.

Ultra-groothoeklenzen vergeleken

De prestaties van de ultra-groothoeklenzen liggen nagenoeg gelijk. Beide lenzen hebben hetzelfde aantal megapixels en hetzelfde diafragma. De ultra-groothoek van de iPhone maakt foto’s iets koeler, maar heeft meer ruis en korrelige details aan de randen. Technisch gezien is de ultra-groothoek van de S24 Ultra op een haar na beter, maar dat maakt niet zoveel uit omdat dit soort opnames niet bedoeld zijn om zo gedetailleerd te bekijken.

De iPhone 15 Pro en Samsung S24 Ultra selfie camera

Samsung probeert gelukkig niet langer om je selfies er als een geairbrushte KPop-artiest te laten uitzien. Oneffenheden worden ook niet langer weggepoetst. Toch wordt in deze foto de huidskleur door de S24 nog altijd niet helemaal accuraat en natuurlijk weergegeven.

Videoprestaties van beide toestellen

In het verleden won de iPhone op dit punt altijd met gemak, maar nu zijn de prestaties heel vergelijkbaar. De Galaxy S24 Ultra neemt waarschijnlijk de beste video’s op van alle Android-toestellen. De beeldstabilisatie doet het nagenoeg even goed als die van de iPhone 15 Pro Max, zelfs wanneer je loopt en tegelijkertijd filmt met de 5x-lens. of wanneer je vloeiend wilt in- en uitzoomen.

Camera-shootout: iPhone 15 Pro Max vs Samsung Galaxy S24 Ultra (10)

Conclusie: iPhone 15 Pro vs Samsung S24 camera

De cameraprestaties van beide toestellen liggen dichter bij elkaar dan ooit. In het verleden zou Samsung gemakkelijk winnen op het gebied van zoom, maar Apple heeft zijn zoomlens aanzienlijk verbeterd. De S24 Ultra is nog steeds de betere camera voor zoomen, maar het verschil is niet meer zo groot. Ondertussen zijn de videomogelijkheden van Samsung zo sterk verbeterd dat de iPhone niet langer met kop en schouders beter is op videogebied.

Over het geheel genomen wint de iPhone de vergelijking dankzij een meer consistente portretmodus en betere selfies, maar de S24 Ultra is wel veelzijdiger. Als je voor een van deze twee smartphones kiest, zit je qua camera eigenlijk altijd goed.

Wil je de camera van de iPhone 15 Pro of Pro Max zelf uitproberen? Check dan de onderstaande deals en sla je slag!

Apple iPhone 15 Pro prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 51,- p/m

Bekijk abonnementen abo

Los nieuw

€ 1.089,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 994,99

Bekijk prijzen

Los refurbished: € 994,99

Apple iPhone 15 Pro Max prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 73,50 p/m

Bekijk abonnementen abo

Los nieuw

€ 1.327,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 1.212,99

Bekijk prijzen

Los refurbished: € 1.212,99

Wil je altijd op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onzedagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast degratis iPhoned-appen houd onze website in de gaten.Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de iPhoned nieuwsbrief

  • iPhone 15 met CarPlay: dan heb je deze kabel nodig (22 feb)
  • OnePlus 12 vs iPhone 15 Pro Max: dit zijn de grootste verschillen (21 feb)
  • iPhone 15-accu gaat langer mee dan vorige modellen (aldus Apple) (21 feb)
  • Zien: eerste foto van iPhone 16-mallen gelekt (20 feb)
  • ‘iPhone 16 Pro krijgt twee nieuwe kleuren’ – dit zijn ze (20 feb)
Camera-shootout: iPhone 15 Pro Max vs Samsung Galaxy S24 Ultra (2024)

FAQs

Which is better S24 or iPhone 15? ›

iPhone 15 Pro Max vs Samsung Galaxy S24 Ultra: Verdict

Both are great models, producing excellent pictures in a wide range of situations, so it's unlikely you'd be disappointed if you went for either. If you prefer brighter and more vibrant tones from your images, it might be that the Samsung is your clear favourite.

How many cameras does S24 Ultra have? ›

The Samsung Galaxy S24 Ultra has camera specs that leave traditional cameras trailing behind. You'll find an incredible quad-lens setup on the rear.

Why are Samsung phone cameras so much better than iPhone? ›

For low light and macro shooting, the Samsung seems to produce slightly better results, but for Portrait mode, the iPhone just about edges it. Video quality is great between both models, but again, the Samsung has greater flexibility and also has the headline specification of 8K, just in case you need it.

Why Samsung is better than iPhone? ›

Samsung phones tend to have better cameras, battery life, and display quality, even on budget models. iPhones do offer better software support and data security, however, as well as ecosystem benefits and deep optimization.

When did the Galaxy S24 Ultra come out? ›

Samsung unveiled its latest lineup of flagship phones, the Galaxy S24 series, during the company's Unpacked event on January 17 and released the phones on January 31. Samsung's new lineup includes the Galaxy S24, Galaxy S24 Plus, and Galaxy S24 Ultra.

Which phone is better than iPhone 15? ›

The OnePlus 12 is a fantastic alternative. It has outstanding specifications and a lovely design and undercuts the iPhone 15 Pro by at least $200. On the OnePlus 12, you'll find a gorgeous 6.8-inch LTPO AMOLED display with a density of 510 pixels per inch and a 120Hz refresh rate.

What is difference between S23 Ultra and S24 ultra? ›

The Samsung Galaxy S24 Ultra is an upgrade on the Galaxy S23 Ultra in many ways, from its brighter screen to its titanium frame, its faster chipset, and its better camera.

How far can S24 ultra zoom? ›

The Ultra camera specs

The Galaxy S24 Ultra has a 200-megapixel main camera, a 12MP wide-angle camera, and a pair of telephoto cameras: one with 10MP and the other with 50MP. These cameras provide a 3x and a 5x optical zoom, and a 2x and 10x optical quality zoom.

Who has better picture quality iPhone or Samsung? ›

Megapixel Count:

Samsung, known for its Galaxy series, has embraced higher megapixel counts in most of their flagship devices, such as the Galaxy S23 Ultra, which boasts a remarkable 200-megapixel wide-angle camera. In contrast, Apple's iPhones have traditionally featured lower megapixel counts.

Is Samsung or iPhone camera more realistic? ›

Samsung's phone also produces oversaturated images -- something that's been common on Samsung phones for generations -- while the iPhone keeps its colors more true to life.

Which phone does Elon Musk use? ›

Elon Musk, the CEO of Tesla and SpaceX, is known to be a regular iPhone user [3]. In his biography, it is mentioned that he uses an iPhone [3].

Should I change from Samsung to iPhone? ›

Therefore, if you're looking to switch from Android, you'll be in good company! You'll also benefit from Apple-exclusive apps and features, such as FaceTime. On top of this, you'll likely find an iPhone even more intuitive and easy to use than any other smartphone.

Why Apple is superior to Samsung? ›

Compared to Android devices, Apple phones offer better performance. They are built to work faster and smoother. Even the old iPhone models work well and have smooth functioning.

Is iPhone 15 going to be worth it? ›

Factor in the iPhone 15's new capabilities, such as its ability to capture higher resolution photos, its compatibility with USB-C charging cables and the more useful Dynamic Island that replaces the notch, and you've got a compelling upgrade. The bottom line: The answer is a clear yes.

Is iPhone 15 will be the last? ›

The 6.1-inch iPhone 15 Pro and 6.7-inch iPhone 15 Pro Max will last for many years to come and will remain part of Apple's flagship lineup until September 2024, so there's nothing better around the corner for much of the next year.

Will iPhone 15 be better? ›

The iPhone 15 Pro brings numerous improvements compared to the iPhone 14 Pro, including a lighter titanium build, the Action button for programming shortcuts, a USB-C port for universal charging and a camera that can capture photos at 24 megapixels by default.

What is so special about the iPhone 15? ›

Pros: fast, good camera, good screen now with dynamic island, great size, USB-C, great battery life, long software support, Face ID. Cons: no telephoto camera, screen slower than competition and 15 Pro, no always-on display mode, dull colour choice, more repairable design restricted by software locks.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 5891

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.