Apple iPhone 15 Pro en 15 Pro Max - Tot op het randje? (2024)

Voor de praktijktest vergelijken we de Apple iPhone 15 Pro allereerst met de iPhone 14 Pro en de Samsung Galaxy S23 Ultra. In de onderstaande galerijen staan de foto's telkens in die volgorde, behalve bij tests van de telecamera; daarbij staat naast de iPhone 15 Pro eerst de 15 Pro Max, omdat die een andere telecamera heeft. We hebben alle toestellen voor de test geüpdatet naar de laatst beschikbare softwareversie.

Dankzij de hogere 24-megapixelresolutie zien foto's van de iPhone 15 Pro er nog iets gedetailleerder uit dan die van de iPhone 14 Pro. Fijne texturen en kleine details in de verte worden wat scherper weergegeven, wat je alleen ziet als je de foto op volledig formaat bekijkt. Het verschil is kleiner dan dat tussen de iPhone 15 en iPhone 14, want ook de iPhone 14 Pro had al een hogere sensorresolutie en maakte daarmee scherpere 12-megapixelfoto's. Een ander verschil tussen de iPhone 15 Pro en iPhone 14 Pro dat we al eerder zagen bij de vergelijking tussen de iPhone 15 en iPhone 14, is de betere omgang met highlights in scènes met een groot verschil tussen licht en donker. Bij eerdere iPhones raakten die vaak compleet overbelicht, terwijl de iPhone 15 Pro er meer detail in laat zien. Je ziet het bijvoorbeeld op de foto van de gevels hierboven, waarin de lucht bij de iPhone 14 Pro bijna helemaal wit blijft, en bij de iPhone 15 Pro niet.

De Samsung Galaxy S23 Ultra blijft beter in het bewaren van detail in felle highlights, zoals zichtbaar is in dezelfde scène. Dat toestel maakt schaduwen in hdr-opnamen ook een stuk helderder dan de iPhones. De keerzijde van die gelijkmatigere belichting is een fikse hoeveelheid ruis. Met name in de hoeken van het beeld kan dat storend worden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de foto van het viaduct: daarop zijn de spikkels bij de S23 Ultra aan de rechterkant van de opname al op klein formaat te zien. De iPhone 15 Pro heeft over het algemeen zeer weinig last van ruis. Ten opzichte van de iPhone 14 Pro doet hij het nipt beter.

Ook de detailweergave van de S23 Ultra is niet zo indrukwekkend als die van de iPhone 15 Pro. Het toestel zet het contrast in texturen een stuk verder aan, waardoor de foto op klein formaat gedetailleerder lijkt dan die van de iPhone 15 Pro, maar als je verder inzoomt blijkt hij lang niet zo scherp. Bij het nemen van een hdr-foto heeft de S23 Ultra bovendien de neiging om erg veel verscherping over het beeld te gooien, met lelijke ringing tot gevolg, wat bij de iPhone 15 Pro niet storend zichtbaar is.

De kleurweergave van de iPhone 15 Pro-camera lijkt bijna gelijk aan die van de iPhone 14 Pro en is bovendien consistent voor alle camera's. Dat betekent dat het resultaat ingetogen kleuren heeft die je zelfs flets zou kunnen noemen in vergelijking met die van de S23 Ultra, waar blauwe en groene tinten nogal van het scherm afspatten. De witbalans is meestal goed getroffen; soms is hij een tikkeltje warm. Mocht je bij het gebruik van de iPhone-camera liever standaard wat meer verzadiging hebben, dan kun je dat eventueel via de functie 'Fotografische stijlen' instellen.

Apple belooft dat nachtfoto's van de iPhone 15 Pro dankzij de nieuwe beeldverwerking scherper zijn en minder ruis bevatten dan die van de iPhone 14 Pro. In de test maakt het toestel die beloftes waar. Kijk bijvoorbeeld naar de foto van het felverlichte Tropenmuseum aan het einde van de brug. De bomen voor het museum bevatten op de iPhone 15 Pro-foto net wat meer detail. De ruis en 'harde' overgangen in de lucht die je bij de iPhone 14 Pro ziet, worden door de iPhone 15 Pro netjes gladgestreken, waarbij de bakstenen onder de brug helderder worden weergegeven.

In de presentatie had Apple het over een nieuwe 'nanoscale coating' die zou zijn aangebracht op de lens van de iPhone 15 Pro (Max) om lens flare te onderdrukken. De aanwezigheid daarvan was een veelgehoorde klacht bij iPhones uit het verleden. Ook bij de 15 Pro-toestellen lijkt het probleem niet echt opgelost, te oordelen aan de foto van het Lloyd Hotel. Je ziet de reflectie van de lampjes van het terras terug in de lucht, terwijl de S23 Ultra daar geen last van heeft.

De kleurweergave van nachtfoto's is bij de iPhone 15 Pro vergelijkbaar. Die is dus niet al te verzadigd, waarbij de schaduwen vrij donker blijven en vaak zelfs helemaal zwart blijven. Dat levert contrastrijke foto's op. De Galaxy S23 Ultra doet dat compleet anders: hij kiest voor een veel vlakkere belichting waarbij schaduwen altijd helder blijven. Soms werkt dat goed, al vind ik zelf het contrastrijkere beeld van de iPhone mooier. Samsungs nachtmodus heeft de neiging om de hardware een beetje te overvragen, wat lelijke details en overgangen oplevert op de plekken waar het toestel echt geen licht meer weet te verzamelen.

Ook het beeld van de ultragroothoekcamera van de iPhone 15 Pro ziet er net wat scherper uit dan dat van de iPhone 14 Pro. 's Nachts is het beeld soms een stuk helderder, zoals bij de foto van de bomen. De Samsung Galaxy S23 Ultra voert de helderheid nog verder op. Ten koste van meer ruis is het beeld van dat toestel net iets gedetailleerder, waarbij de kleuren ook verzadigder zijn, zeker in nachtfoto's.

Net als de iPhone 14 Pro schiet de iPhone 15 Pro prima macrofoto's. Kleuren zijn over het algemeen net wat voller en schaduwen lichter, en dat kunnen de foto's op zich goed gebruiken. Verder is er niet zo heel veel veranderd. Het detail is niet zo indrukwekkend, maar datzelfde geldt bij de foto's van de Galaxy S23 Ultra.

Tweemaal inzoomen doen alle vier de toestellen in de bovenstaande galerij - iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPhone 14 Pro en Galaxy S23 Ultra - door middel van digitale zoom. De iPhone 15 Pro en 14 Pro doen het ongeveer even goed, de iPhone 15 Pro Max opvallend slechter. We hebben het de toestellen ook wel lastig gemaakt door een scène tegen de zon in te fotograferen, een situatie waarbij de interpolatietrucs misschien minder goed werken. De Galaxy S23 Ultra maakt de schaduwen helderder en toont daarmee meer detail, maar we zien ook weer lelijke verscherping en meer ruis.

Bij 3x inzoomen kunnen de iPhone 15 Pro, iPhone 14 Pro en Galaxy S23 Ultra hun telecamera gebruiken, en dat levert een scherp plaatje op. De camera van de Galaxy S23 Ultra heeft een nogal kleine sensor en daarmee weer meer last van ruis, al zijn de opnamen van de iPhones ook niet ruisvrij. De iPhone 15 Pro Max heeft geen telecamera voor deze vergroting en moet nog meer pixels bijberekenen, wat een nogal vage foto oplevert.

Alleen de iPhone 15 Pro Max kan optisch 5x inzoomen. Deze smartphone produceert dus een mooi scherpe foto. De opnamen van de iPhone 14 Pro en iPhone 15 Pro zijn niet onbruikbaar vaag, maar wel merkbaar minder scherp. De Galaxy S23 Ultra heeft er nog meer moeite mee.

10x inzoomen met de iPhone 14 Pro of iPhone 15 Pro levert een vage pixelbrij op. De iPhone 15 Pro Max komt een heel eind, maar de Galaxy S23 Ultra maakt met zijn periscopische telecamera een nog scherper plaatje. Je kunt de naam van de boot en het huisnummer nog goed lezen, wat bij de foto van de iPhone 15 Pro Max net niet lukt.

De speciale opstelling met tetraprisma en lichtgevoelige lens van de iPhone 15 Pro Max-telecamera betaalt zich uit als het donker wordt. Ook dan blijft de camera bruikbaar, terwijl de iPhone 15 Pro sneller moet overschakelen op interpolatie vanaf de hoofdcamera. In de vergelijking hierboven zie je de S23 Ultra, waarvan de tweede telecamera een erg kleine sensor en weinig lichtgevoelige lens heeft. Ook die is dus digitaal gaan inzoomen, wat bij 10x vergroting zoals in bovenstaande opname erg weinig meer oplevert.

De frontcamera van de iPhone 14 Pro is gelijk gebleven aan die van de iPhone 15 Pro. We zien bij het nieuwe toestel vooral dat het nog iets beter kan omgaan met lastige tegenlichtsituaties, zoals hierboven gedemonstreerd. De doortekening in de lucht blijft behouden, maar het gezicht blijft ook goed belicht. Schakel je de portretmodus in, dan levert dat een foto op met een mooi geblurde achtergrond en een behoorlijk goede scheiding van voor- en achtergrond, al horen kleine foutjes rondom uitstekende haren er nog steeds bij. Hoewel we deze foto wel in de aparte portretstand hebben gemaakt - daarom is de beeldhoek wat kleiner - is dat met de nieuwe generatie dus niet meer nodig. Dat is een praktische verbetering.

Hierboven zie je stills van video's die we met de iPhone 15 Pro hebben gemaakt in 4k met 30fps. Video's gemaakt met de iPhone 14 Pro zagen er al uitstekend uit. Bij de iPhone 15 Pro zien we een kleine verbetering in de kleurweergave, die nog wat beter op verschillende delen in de scène wordt afgestemd. Ook hebben video's nog minder ruis. Zelfs 's nachts in het pikkedonker blijft het toestel duidelijke video's produceren. De iPhone 15 Pro (Max) is daarmee waarschijnlijk weer de beste smartphone op videogebied. Op dit vlak passeert hij de S23 Ultra in elk geval ruim. Video's van de concurrent hebben minder details, veel meer ruis en zijn 's avonds veel donkerder, zoals te zien in onderstaande vergelijking. Bij lastige tegenlichtsituaties blijkt het dynamisch bereik bovendien minder goed.

Apple iPhone 15 Pro en 15 Pro Max - Tot op het randje? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 6461

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.