Apple iPhone 14 Pro (Max) - Prachtig en prijzig (2024)

In 2015, toen Apple de iPhone 6S uitbracht, kreeg een iPhone voor het eerst een 12-megapixelcamera. In de jaren daarna kwamen er aan de achterkant meer camera’s bij met dezelfde resolutie en werd de frontcamera geüpgraded; eerst van 5 naar 7 en daarna naar 12 megapixel. Daarmee hadden alle camera’s van de iPhone 13 Pro dezelfde resolutie. Dat was toen al ongebruikelijk. De afgelopen jaren kregen steeds meer andere telefoons, zelfs budgetmodellen, een hoofdsensor van 48 megapixel. Duurdere telefoons hadden soms meerdere camera’s met tientallen megapixel of een hoofdcamera met meer dan honderd megapixel, zoals de Samsung Galaxy S22 Ultra.

Met de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max maakt Apple eindelijk de overstap naar een 48-megapixelsensor voor de primaire camera. De hoge sensorresolutie geeft in theorie het voordeel dat het toestel slim met de beschikbare pixels kan spelen. Net als bij veel andere moderne smartphones wordt de informatie van vier sensorpixels tot één pixel in de uiteindelijke foto gecombineerd (pixel binning), waarbij het kleurfilter zo is opgedeeld dat vier sensorpixels naast elkaar dezelfde kleur licht vangen. Standaard produceren de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max dus 12-megapixelfoto’s. Je kunt echter ook de volledige 48-megapixelresolutie gebruiken, door over te schakelen naar de ProRAW-modus. Bij goed licht zou het detail in de foto hoger moeten zijn, zij het, door de structuur van het kleurfilter, waarschijnlijk niet viermaal hoger dan bij een normale 12-megapixelopname, maar dat zullen we zo in de praktijktest gaan zien. De 48-megapixelresolutie komt ook van pas bij het inzoomen. Het toestel heeft weer een telecamera met ‘3x’ zoom, dus het verschil in beeldhoek met de hoofdcamera is vrij groot. Wil je tweemaal inzoomen, dan moet het toestel dat vanaf de hoofdcamera berekenen. Door de hogere resolutie van de sensor zouden foto’s van het nieuwe model scherper moeten zijn bij deze vergroting.

Camerasysteem
iPhone 14 Pro / 14 Pro Max
PrimairUltragroothoekTeleFront
Resolutie48 megapixel12 megapixel12 megapixel12 megapixel
Sensorgrootte1/1.28" (72,6mm²)1/2.55" (23,5mm²)1/3,2" (12,2mm²)1/3,6" (7,8mm²)
Pixelgrootte1,22μm1,4μm1,0μm0,8μm
Bayerlay-out2x21x11x11x1
Brandpunt in 35mm-eq.24mm13mm77mm23mm
Diafragmaf/1.78f/2.2f/2.8f/1.9
OisJa (Sensor-shift)-Ja-
AutofocusDualpixel-pdaf + lidarDualpixel-pdaf + lidarPdaf + lidarPdaf + IR
Video: max. resolutieAlle camera's:
4k/60fps (Standaard), 4k/30fps (ProRes, Film),
2.8k/60fps (Actiemodus)
4k/60fps

Naast de verhoging in resolutie is de primaire camerasensor van de nieuwe iPhones ook weer een stuk gegroeid. Hij is 65 procent groter dan in de vorige generatie, meer dan twee keer zo groot als die van de 12 Pro (Max), en zelfs meer dan drie keer zo groot als die van de XS (Max) en 11 Pro (Max). In theorie kan daarmee meer licht worden opgevangen, al is de lens van de 14 Pro’s wel minder lichtsterk dan vorig jaar, met een f-getal van f/1.78 in plaats van f/1.5. Door de gewijzigde beeldhoek (24mm in plaats van 26mm) leg je iets meer van de omgeving vast. Nog altijd heeft de camera geavanceerde autofocus (iedere sensorpixel kan worden gebruikt voor fasedetectie) en innovatieve sensorshift-stabilisatie. Bij de meeste andere toestellen beweegt de lens, niet de sensor zelf.

Nieuwe ultragroothoek- en frontcamera's

De iPhone 14 Pro en Pro Max hebben naast een nieuwe hoofdcamera ook een verbeterde ultragroothoekcamera en een nieuwe frontcamera. De specificaties van de telecamera veranderen niet ten opzichte van vorig jaar; naar verluidt introduceert Apple pas ergens in de komende jaren een model met een periscopische lens voor nog meer zoom.

De nieuwe ultragroothoekcamera heeft een grotere sensor, met een formaat dat vergelijkbaar is met dat van de primaire sensor van de iPhone 11 Pro (Max). Sommige andere fabrikanten gebruiken tegenwoordig nog grotere sensoren voor deze camera, maar het is een stap vooruit. De lens zou scherper zijn, maar laat net als bij de hoofdcamera minder licht door: f/2.2 om f/1.8 bij het oude model. Tezamen met de verbeterde autofocus - met ook op deze sensor autofocus op iedere pixel, zoals bij de hoofdcamera - zou dat macrofoto’s nog fraaier moeten maken.

De frontcamera is als enige camera gelijk aan die op de goedkopere iPhone 14 en 14 Plus. Een lichtsterkere f/1.9-lens belooft een betere beeldkwaliteit. Interessant is ook de aanwezigheid van autofocus (vanaf 15cm) voor close-ups. Behalve de drie Samsung Galaxy S22-toestellen zijn er weinig andere smartphones die dat ook hebben.

Verbeterde beeldverwerking

Naast de nieuwe camerahardware hebben de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max ook verbeterde beeldverwerking aan boord. Dit jaar heeft Apple zijn pijlen vooral gericht op de fotokwaliteit bij minder licht. Daartoe heeft de Deep Fusion-functie die sinds drie jaar op iPhone-modellen te vinden is, een update gekregen. Apple noemt dit de Photonic Engine. Deep Fusion is actief in matig tot slecht belichte scènes, tot het punt waarop de nachtmodus actief wordt. Als je afdrukt, stelt het toestel een compilatie van negen foto’s samen, waaruit vervolgens de uiteindelijke foto wordt samengesteld. Met de Photonic Engine worden de afzonderlijke frames niet gecomprimeerd voordat het samenstellen begint, wat de beeldkwaliteit ten goede moet komen. In combinatie met de nieuwe camerahardware spreekt Apple zelfs van twee tot drie keer betere foto’s bij weinig licht.

De videofunctie krijgt dit jaar een update met een nieuwe Actiemodus, die in ruil voor mindere beeldkwaliteit veel betere stabilisatie belooft bij een sterk schokkende camera, bijvoorbeeld als je aan het rennen bent tijdens het filmen. Om dat mogelijk te maken, neemt het toestel een fikse crop, zodat er genoeg ruimte overblijft rondom het actieve sensorgebied om grote bewegingen op te vangen. Hetzelfde principe is al vele jaren beschikbaar op andere toestellen, maar Apples benadering heeft potentieel een paar troeven voor de beeldkwaliteit. Zo kun je in deze stand gebruik blijven maken van de hoofdcamera met zijn goede hardwarematige beeldstabilisatie, waar Samsung-toestellen bijvoorbeeld overschakelen naar de ultragroothoekcamera. De resolutie blijft beperkt tot maximaal 2,8k, dus niet 1080p, zoals bij veel concurrenten, en ook hdr en 60fps blijven beschikbaar.

In de ‘Film’-modus die vorig jaar op de iPhone 13-serie werd toegevoegd en waarin je video’s met kunstmatige bokeh-effecten kunt maken, kun je nu ook kiezen voor een 4k-resolutie. Bij de iPhone 13-serie bleef 1080p het maximum. In de standaardmodus is nog steeds 4k met 60fps het maximum, bij alle camera’s. In tegenstelling wat vooraf werd gedacht, ondersteunen de nieuwe iPhones dus geen 8k-video-opname.

De Pro-iPhones houden daarnaast hun andere exclusieve foefjes die de non-Pro modellen nog steeds ontberen. Denk aan ProRAW, hierboven al genoemd, waarmee je raw-foto’s kunt maken met alle data die het toestel normaal gebruikt om een (jpeg)-foto te berekenen. Dat geeft je een uitstekend startpunt om zelf verder na te bewerken. ProRes is de tegenhanger van ProRAW voor wie meer met video’s wil doen. Met de enorme bestandsformaten kun je dan maar beter een iPhone met veel opslag kopen; op 128GB-modellen is de functie zelfs beperkt tot 1080p-resolutie, net zoals bij de 13 Pro-serie. Naast de drie lenzen achterop zit bij de Pro-toestellen ook weer een lidar-scanner, waarmee het toestel diepte kan herkennen in de omgeving. Dat maakt snellere focus in het donker, de combinatie van nacht- en portretmodus en verbeterde AR-toepassingen mogelijk.

De camera-app van waaruit je al die functies aanroept, lijkt geen spat veranderd. De interface is toegankelijk en ziet er gelikt uit. Hij werkt bovendien erg snel, wat je ook aan het doen bent, waarbij er weinig tot geen sprake is van sluitervertraging. De pluspunten blijven dus gelijk, maar de minpunten ook. Hoewel er de afgelopen jaren wel wat leuke functies zijn bijgekomen, zoals de Filmmodus, heeft de app nog steeds niet zoveel instellingen en extra modi als bij sommige andere fabrikanten. Ergerlijk blijft dat je voor sommige instellingen, zoals hdr-video, naar het instellingenmenu moet gaan.

Apple iPhone 14 Pro (Max) - Prachtig en prijzig (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 5695

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.